Søk i denne bloggen

torsdag 16. februar 2023

Russland styrer klar av sanksjonene og har orden på sin krigsøkonomi

Det er fortsatt mulig å få kjøpt bildeler i Russland. Et Russland som nå har organisert sin krigsøkonomi slik at mange ser muligheter for å bli nyrike. Og «Forsvaret» skal få alt de trenger.










Vadim selger bildeler i Russland. The Economist forteller i sin utgave 11. februar i år historien om Vadim, en bildel-forhandler i en mindre by i Russland, som i utgangspunktet støttet Vestens sanksjoner mot Russland fordi han mente det var den eneste måten man kunne stoppe de som ville ødelegge Ukraina, og mente han, også Russland. Men når han etter hvert ikke fikk bildeler til butikken sin på grunn av sanksjonene måtte han skaffe slike der han kunne få dem fra. Tyrkia ble løsningen. Her fant han et nettverk av "meglere" som mot godtgjørelse kunne skaffe de delene han trengte. Delene blir levert i bagger merket «Personlige effekter» tre til fire uker etter bestilling. Vadim spør ikke hvor varene kommer fra bare prisen er til å leve med, og han antar at de involverte tollerne heller ikke stiller spørsmål.

Russland har organisert krigsøkonomi. Vadim er del av en større fortelling om hvordan Russland og russerne nå organiserer sin krigsøkonomi. De Europeiske og Amerikanske sanksjonene var ment å skulle isolere Russland økonomisk. Land som er mer vennligsinnet i forhold til Russland, som Tyrkia, Kazakhstan, India og Kina, står nå for importen av eksport fra Russland av varer som er rammet av sanksjonene. I september 2022 var russisk import målt i dollar større enn gjennomsnittet av import månedlig i 2019. Og de samme landene tar også imot en stor andel av Russlands råvareeksport, som før krigen gikk til Europa. Slik har Russland unngått økonomisk katastrofe. Russisk BNP ble bare redusert med 2,2% i 2022 og Det internasjonale pengefondet venter en vekst i 2023 for Russland på nivå over det Tyskland og Storbritannia vil oppnå.

1990-tallets gangster-kapitalisme er tilbake. Russland i isolasjon kan også tilby sine innbyggere nye muligheter til å bli rike i en fei. Før krigen hadde Europeiske og Amerikanske firmaer direkte investeringer i Russland verdt 350 milliarder dollar. Russland tilbyr nå eierne tillatelse til å selge sine eiendeler til priser fastsatt av russiske myndigheter til typisk 50% av markedsverdien. Russere, men også andre som har kontakter i de aktuelle myndighetsorganer i Russland bearbeider nå disse for å gjøre «gode kjøp». Russland er, ifølge observatører med kunnskap om nyere russisk historie, tilbake til 1990-tallets ville tider med innslag av gangster-kapitalisme. De nye eierne vil neppe bry seg om sanksjoner når de tar over. Og bankvesenet i Russland fungerer. Inflasjonen er under kontroll. Forsvarsindustrien har innført tre-skiftordning og engasjert fengsels-innsatte for å holde produksjonen i gang 24 timer i døgnet. Og presidenten har sagt klart i fra at det ikke vil bli satt grenser for ressurstilgangen til de væpnede styrkene.

Både sanksjons-regimet og 1990-tallets gangster-kapitalisme er tema i tidligere poster på denne bloggen. En post tidligere i denne måneden supplerer en heller dyster situasjon. Krigen i Ukraina er forferdelig. Det som skjer i Russland nå kan indikere at det kan bli forferdelig over lengre tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar